Simbioza
včeraj
danes
jutri
Vas zanima, kje so vadbe?
Seznam lokacij

predstavitev

LETO 2017- SIMBIOZA GIBA

V letu 2017 bomo zopet gibali! V tednu med 14.10.. in 21.10.2017 bodo lahko vse generacije od -9 mesecev do 100+ let spoznavale nove športe in se udeležile različnih vadb vsak dan med 10.00 in 11.00 ter med 17.00 in 18.00.

 

Simbioza od leta 2011 povezuje Slovenijo. Socialna inovacija, ki je združila modrost in mladost in pokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer prihodnosti, je v računalniške delavnice vključila več kot 20.000 ljudi. Zgodba računalništva je dobila trajnostno zgodbo preko Medgeneracijskega centra, Simbioza šol in projekta Simbioza mojstri. Simbioza se širi tudi mednarodno in nosi dobro ime Slovenije v širni svet.     

Snovalci Simbioze verjamemo, da je prav, da pozitivno energijo tedenske akcije ohranimo. Želimo ustvarjati družbo, kjer mladi spoznavajo, kakšno bogastvo modrosti se skriva v starejših, in kjer starejši verjamejo v prihodnost, predvsem zaradi solidarnih mladih, ki ponudijo roko sodelovanja v tednu v oktobru.

Letos bo Simbioza (zopet) gibala. Naša želja je, da odpremo športne objekte in ponudimo priložnost, da starejši spoznajo nove športe in se udeležijo različnih vadb vsak dan med 10.00 in 11.00 ter med 17.00 in 18.00 med 14. in 21. oktobrom 2017.

S projektom SIMBIOZA GIBA želimo biti zgled celotni Sloveniji. Na noge želimo dvigniti vse, ki so čakali na pravi trenutek. To bo teden, ki bo lahko marsikomu spremenil življenje. To bo teden, ki bo predramil mlajše generacije in spomnil starejše, da obstaja tisto nekaj, kar jih združuje. Da vedno in povsod lahko govorijo isti jezik. Jezik zdravja, pravega načina življenja, sreče, trenutkov in funkcionalnih teles, ki ne poznajo in priznavajo let. Jezik, ki za svoje izražanje in sporazumevanje ne potrebuje besed. Jezik, ki mu pravimo gibanje.

Vlada RS je sprejela Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki predvideva možnosti za spodbujanje aktivnega življenjskega sloga za vse generacije in s katerim se vsebinsko pokriva tudi koncept Simbgioze giba. Projekt sofinancira MZ in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano, partnerja projekta sta tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje in Fakulteta za šport, Univerze v Ljubljani.

SIMBIOZA GIBA 2017 v sodelovanju s partnerji:
Ministrstvo za zdravje
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Olimpijski komite Slovenije
Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani
Zavarovalnica Triglav 

 

dan / termin
dopoldne 10h—11h
popoldne 17h—18h
10.10.2016 - 16.10.2016
SIMBIOZA GIBA

Kaj je Simbioza bila in kaj je sedaj?

Simbioza je v šestih letih povezala več kot 70.000 starejših in mladih po vsej Sloveniji v vseslovenski akciji računalniškega in internetnega opismenjevanja ter v akciji Simbioza Giba. Akcija Simbioza je razvila model računalniških delavnic za starejše, kjer se le-ti učijo od mladih in v enem tednu spoznajo osnove uporabe računalnika. Delavnice so brezplačne in temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju in prenosu znanja z mladih na starejše. 

Zaradi nadvse pozitivenga odziva splošne javnosti pa so se ustvarjalci Simbioze lani odločili, da akcija preraste v trajnostni projekt. Iz te ideje je nastal "Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center" ter projekti Simbioza mojstri, Simbioza šole, Simbioza klub in Konzorcij Sodelujemo. Medgeneracijsko sodelovanje je tako s temi projekti umeščeno v širši družbeni okvir na trajnostni osnovi, ki doprinašajo tako otrokom, mladim, odraslim in starejšim. Sedaj ekipa Simbioza združuje ambiciozne mlade, ki dnevno izvajajo in načrtujejo medgeneracijske projekte.

O projektu

Simbioza se je pričela kot vseslovenska prostovoljska akcija, ki je temeljila na medgeneracijskem sodelovanju in spodbujanju vseživljenjskega učenja. V letih 2011, 2012 in 2013 je projekt en teden na leto združil mlade prostovoljce na brezplačnih delavnicah po vsej Sloveniji, ki so predstavnike starejše generacije navduševali nad uporabo računalnika in interneta. Akcija pa se je lani spremenila v trajnostno idejo in se razdelila v več projektov in akcij, ki medgeneracijsko sodelovanje vnašajo tudi v druge aspekte našega življenja.

 

 

 Z letom 2014 smo začeli z vseslovensko akcijo Simbioza Giba, ki jo peljemo še danes. V letih 2014, 2015, 2016 in 2017 gibamo. Simbioza Giba je vseslovenski prostovoljski projekt na področju gibanja, športne rekreacije, športa, telesne dejavnosti in medgeneracijskega sodelovanja. Cilj projekta je spodbujanje športne, rekreativne in telesne dejavnosti, vključno z vsemi generacijami, predvsem tistim, ki je ne izvajajo dovolj ali pa sploh nimajo priložnosti za to. V okviru akcije odpremo različne športne objekte, šole, vrtce, prostore različnih gibalnih aktivnosti za vse, ki bi radi začeli, nadaljevali ali pa se preizkusili v nekaj popolnoma novega na gibalno rekreativnem športnem področju. 

materiali

simbiozo giba ponosno predstavlja: